English Kurdi Türkçe
251 93 00

Emsal Toplu Sözleşme imzalandı: 45 saatlik çalışma süresi 40 saate indirildi

11.10.2024

Bağlar Belediyesi Personel Limited Şirketi ile DİSK Genel İş Diyarbakır 2 No’lu Şube arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Sözleşme ile haftalık 45 saatlik çalışma süresi 40 saate düşürüldü. Kadınların hakları konusunda da maddelere yer verilen sözleşme kapsamında kadınlar regl iznini kullanabilecek. 8 Mart ve 25 Kasım’da da izinli sayılacak.

Bağlar Belediyesi Personel Limited Şirketi ile DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 No’lu Şube arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Belediye Hizmet Binasında düzenlenen imza törenine Belediye Eş Başkanları Leyla Ayaz ve Siraç Çelik ile Eş Başkan Yardımcıları Jiyan Aslan ve Reşat Yücel, DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanları Behçet Barut ve Sabahat Sever, sendika yönetim kurulu üyeleri, Belediye Meclis üyeleri ve personelleri katıldı.

İmza töreni öncesinde konuşma yapan Eş Başkan Siraç Çelik, içinde bulundukları koşullara rağmen emekçilerin yanında yer aldıklarını ve sözleşmede emekçilerin haklarını gözettiklerini vurguladı.

‘Emekten ve emekçiden yana olmaya devam edeceğiz’

Eş Başkan Leyla Ayaz ise bugüne kadar emeğin ve emekçinin yanında yer aldıklarını belirterek, bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceklerini dile getirdi. Sözleşme ile emekçilerin ekonomik ve sosyal haklarında düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Ayaz, özellikle sosyal haklarda yapılan iyileştirmelere dikkat çekti.

Çalışma saatinin emekçilerin talebini dikkate alarak haftalık 45 saatten 40 saate düşürüldüğünü ifade eden Ayaz, sözleşme ile emekçilerin sosyal yaşamlarında iyileştirmeler yaptıklarını vurguladı. Ayaz, “Her zaman emeğin ve emekçinin yanında yer aldık. Aynı şekilde emekçi arkadaşlarımızın da bizimle bu mücadeleyi yürüteceğini biliyoruz. Daha güzel ve temiz bir Bağlar için beraber çalışıp mücadele yürüteceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

‘Diğer belediyeler için emsal oluşturacak bir sözleşme’

Sendika Eş Başkanı Behçet Barut, sözleşmenin önemine dikkat çekerek, emekten yana tavır aldıkları için Eş Başkanlar Ayaz ve Çelik ile belediye yönetimine teşekkür etti. Barut sözleşmenin en önemli maddesinin haftalık 40 saatlik çalışma süresi olduğuna vurgu yaparak, “Bu emeğe verilen değeri göstermesi açasından diğer belediyelere de emsal olacaktır” diye konuştu

8 Mart ve 25 Kasım’da kadınlara izin hakkı

Sözleşmede kadınların haklarına dair önemli kararlar alındı. Kadınlar regl dönemlerinde izin hakkını kullanabilecek. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar izinli sayılacak.

Engelli emekçiler de Engelliler Haftası’nda izin hakkını kullanabilecek. 1 Mayıs’ta ikramiye, yılda birer kez giyim ve yakacak desteği de sözleşmede yer alana maddeler arasında bulunuyor.

45 saatlik çalışma 40 saate indirildi

Sözleşmenin en önemli maddeleri arasında ise sosyal haklar yer alıyor. Bu kapsamda haftalık 45 saat olan çalışma saati 40 saate indirildi. Emekçilerin sosyal haklarında iyileştirme yapan sözleşme 3 yıllık imzalanırken, 6’şar aylık enflasyon farkı ve refah payları gözetilerek emekçilerin hakları koruma altına alındı.