English Kurdi Türkçe
251 93 00

Eş Başkan Leyla Ayaz CEMR Protokolünü İmzaladı

1.10.2024

Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Leyla Ayaz, Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı protokolünü imzaladı. Eş Başkan Leyla Ayaz, hayatın her alanında eşitlik ilkesi ve politikalarını benimsediklerini hatırlatarak, “Bizler bu sözleşmeyle mücadeleyi bir adım daha ileriye götürerek resmileştiriyoruz” diye konuştu.

Bağlar Belediyesi, yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın-erkek eşitliği ilkelerinin hayata geçirilmesi amacıyla Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı'nı imzaladı. Protokol, Eş Başkan Leyla Ayaz, Eş Başkan Yardımcısı Jiyan Aslan, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Derya Berktaş, kadın belediye meclis üyeleri ile kadın personellerin katılımıyla Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen törenle imzalandı.

‘İlkelerimizde ve politikalarımızda eşitlik var’

Protokole dair bilgilendirmenin ardından Eş Başkan Leyla Ayaz konuşma yaptı. Ayaz, eşitlik konusunda ilkelerini ve politikalarını hatırlatarak, “Bu sözleşme, Bağlar Belediyesi yönetimi olarak imzalayacağımız, kadın erkek eşitliği konusunda resmi anlamda atacağımız ilk adımdır” dedi.

Ayaz, fermuar sistemi, eş başkanlık, eşit temsiliyet ilke ve uygulamalarıyla yaşamın her alanında eşitliği savunduklarını ve bunun için mücadele verdiklerini vurgulayarak, “Bizler bu sözleşmeyle bu mücadeleyi bir adım daha ileriye götürerek resmileştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayaz, hem CEMR Protokolü hem de parti politikaları doğrultusunda kadın istihdamını arttırmak, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, kadın katliamlarının, çocuk katliamlarının, saldırıların önüne geçmek için mücadele edeceklerini vurguladı.

Ayaz konuşmasının ardından CEMR Protokolünü imzaladı. 

CEMR Nedir?

Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi Politika Komitesi tarafından 2006 yılında kabul edilen Şart’ta, imzalayan taraflar, yapılan her türlü çalışmanın belirtilen 6 temel ilkeye dayandığı konusunda mutabıktır. Şart’ta yer alan 6 temel ilkenin başlıkları şu şekilde:

*Kadın-erkek eşitliği temel bir haktır

*Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için çoklu ve kesişimsel ayrımcılık ve dezavantaj biçimlerinin ele alınması gerekmektedir.

*Kadınların ve erkeklerin karar alma süreçlerine dengeli katılımları demokratik bir toplum için ön koşuldur.

*Toplumsal cinsiyet kalıp yargılarının ortadan kaldırılması, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasında büyük önem taşımaktadır.

*Toplumsal cinsiyet bakış açısının yerel ve bölgesel yönetimlerin tüm faaliyetlerine dahil edilmesi, kadın erkek eşitliğinin geliştirilmesi için elzemdir.

*Amaca uygun şekilde oluşturulan ve finanse edilen eylem planları ve programlar, kadın-erkek eşitliğinin geliştirilmesinde temel araçlardır.”