Bağlar Belediyesi sinema projesi Çîrokên Veşarti’ye jüri özel ödülü

24.08.2017

Batman’da bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali’nde Bağlar Belediyesi’nin Zula Hikayeler projesinin Çîrokên Veşarti (Saklı) adlı filmi jüri özel ödülünün sahibi oldu. ‘4. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali’nde Bağlar Belediyesi’nin “Sinemaya Mor Bir Dokunuş: Zula Hikayeler” projesinin Çîrokên Veşarti adlı filmi jüri özel ödülüne layık görüldü. Ödül töreninde oyunculuğuyla ‘umut vaat eden’ Çîrokên Veşarti oyuncusu Berçem rolünde oynayan 10 yaşındaki Beyza Karadaş ödülü Kürt kadın yönetmen Şilan Sadi’den aldı. Törenin ardından konuşan Çîrokên Veşarti ekibinin katılımcılarından Dilek Öcalan, “Kadınların kolektif çabasıyla gerçekleştirilen bu filmin jüri özel ödülüne layık görülmesi memnuniyet vericidir. Çalışmada emeği geçen tüm kadınlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu bizim için iyi bir başlangıç oldu ” dedi. Proje kapsamında 25 kadına Kürtçe sinema eğitimi verilmişti Bağlar Belediyesi tarafından yürütülen “Sinemaya Mor Bir Dokunuş: Zula Hikayeler” projesine sinemaya ilgisi olan ancak sosyo-ekonomik sebepler, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve politik nedenlerle sinema eğitimi alamayan 18-30 yaş arası genç kadınlar katılmıştı. “Zula Hikayeler” projesi 9 ay boyunca süren çeşitli eğitimlerin ardından kısa metrajlı filmler çekmişti. Proje kapsamında 25 genç kadına Kürtçe sinema eğitimi verildi. Proje sonunda tümü katılımcı kadınların seçtikleri ve yazdıkları senaryolarından oluşan 4 kısa film ve 1 proje tanıtım klibi yapılmıştı. Öte yandan “Çîrokên Veşarti” filmi 8. Londra Kürt Film Festivali’nde de gösterim programına alınmaya hak kazanmıştı. ‘Çîrokên Veşarti’ filmi rutinin bozulduğu bir evde normalleşme çabası veren orta yaşlı bir baba, ergenlik çağındaki Dilan ve küçük Berçem’in unutmaya çalışırken gerçeğe tutunma çabasını anlatılmaktadır. Film, ‘devletin evden aldığı ile elde ne kalır’ı anlatıyor.