Bağlar Belediyesi Gençlik Kütüphanesi’nden 5 bin öğrenci yararlanıyor

24.08.2017

Bağlar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet yürüten Gençlik Kütüphanesi öğrencilerin uğrak yerlerinden biri olmaya devam ediyor. Özellikle genç kızların yoğun ilgi gösterdiği Gençlik Kütüphanesi dönem dönem kitap konusunda sıkıntı yaşıyor.

Bağlar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet yürüten 5 Nisan Gençlik Kütüphanesi mahalleli gençlerden yoğun ilgi görüyor.  Bağlar sınırları içerisinde tek kütüphane konumunda olan 5 Nisan Gençlik Kütüphanesi’nden yaklaşık 5 bin öğrenci faydalanıyor.  Kütüphane, zamanlarını kitap okuyarak değerlendirmek isteyen bütün yaş gruplarına, ağırlıklı olarak da çocuk ve üniversiteye hazırlık yapan gençlere hitap ediyor.

Ayrıca öğrencilerin yoğun olması nedeni ile kaynak konusunda problem yaşayan kütüphanede bilimden sanata, edebiyattan coğrafyaya kadar birçok türde kitap ihtiyacı ortaya çıkıyor.  Yaklaşık iki yıldır kütüphaneye geldiğini belirten 7’nci sınıf öğrencisi İlayda Tektekin, derslerine kütüphanede çalıştığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Ailede kalabalık olduğundan dolayı evde derslerine çalışamadığını ifade eden Tektekin, “Burası çok sakin ve derslerime de çok iyi çalışıyorum. Okulda hocaların verdiği bütün ödevleri burada rahatlıkla yapabiliyorum. Bu yüzden burayı çok seviyorum” dedi. Evde küçük kardeşlerinin olduğunu dile getiren ve evde çalışamamaktan yakınan Evin Uçar da, “Üniversiteyi kazanırsam kütüphanenin etkisinin çok büyük olacağını düşünüyorum” dedi.

‘Buraya ilk başta temkinliydim şimdi çok seviyorum’

YGS’ye hazırlandığını ifade eden Şahide Mural kütüphanenin ayrıca gönüllü çalışanı olduğunu söyledi. İlk başlarda kütüphaneye karşı temkinli davrandığını anlatan Mural, “İlk geldiğim zaman bir buçuk ay boyunca kimseyle konuşmadım. Sürekli evde kaldığım için kendimi sıkışmış hissediyordum. Buraya geldikten sonra sıkışmışlık duygusunu kırdım ve farklı bir ben doğdum. Bu çok güzel bir şey” şeklinde konuştu.

‘Yoğun katılım nedeniyle kitap sıkıntısı yaşıyoruz’

Yaklaşık 400 bin nüfusa sahip Bağlar’da tek kütüphane konumuna sahip olduklarını söyleyen 5 Nisan Gençlik Kütüphanesi Yöneticisi Sezen Mercan ise, kütüphane de 4 mahalleden yaklaşık 5 bine yakın kişinin faydalandığını kaydetti. Katılımın yüksekliğinden dolayı yetersiz kaldıklarını da dile getiren Mercan, “Çoğu defa hikâye ve kitap sıkıntısını da yaşıyoruz. Kütüphanemize özellikle genç kızların yoğun ilgi gösterdiğini belirtebilirim. Gözlemlediğimiz kadarıyla kız çocuklarının erkek çocuklarına nispeten okuma isteği çok daha fazladır. Çocuk veya genç evde ders çalışamadığı için bu bölgede çalışabilecek tek ortam olarak burayı görüyor. O yüzden çok fazla bir yoğunluğumuz var” dedi.

Bağlar’da kütüphanelerin daha fazla açılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Mercan, “Biz burada 4 mahalleye hizmet veriyoruz ve bu çok yetersiz. Yoksul insanların bulunduğu yerlerde özellikle Bağlar’da şiddet oranları çok artmış. Her mahallede bir kütüphane olsa bunun önüne geçer diye düşünüyorum” diye konuştu.